HTML

Alfa tőzsdés blogja

Játékszabály és használati útmutató a tőzsde nevű játékhoz, hogy hosszú távon is szórakoztató maradjon (és a pénz se ússzon el) avagy hogyan kereskedjünk, hogy sokat nevessünk.

Mi fán terem a brókercég?

2010.10.15. 15:25 α

Ha szeretnénk tőzsdegurukká válni, legelőször is szerződnünk kell egy tőzsdei befektetési szolgáltatóval vagy más néven brókercéggel (tőzsdecápák között broki). A brókercégnél nyitunk egy alkalmas paraméterekkel rendelkező befektetési számlát, amelyet egy online felületen keresztül érünk el. Reggeltől estig színes grafikonokat nézhetünk, eladási és vételi megbízásokat adhatunk értékpapírokra, indexekre, derivatívákra.

A brókercégnél vezetett számlánk olyan, mint egy bankszámla. Eleinte pénzt fog tartalmazni, egy idő után azonban színes árfolyamgörbék, online fórumok és a fallabda klubban hallott tuti tippek hatására különféle részvényeket fogunk vásárolni. A brókercég által adott internetes felületen keresztül nyomon követhetjük portfóliónk értékének változását, majd kis idő múlva teljes elértéktelenedését. Kellő mértékű árfolyamveszteség után a részvényeinket eladjuk, megfogyatkozott tőkénket kiegészítjük a kosztpénzből és a nyaralásra félretett pénzünkből. Ez a folyamat elég sokszor játszódik le, ha kellőképpen meg vagyunk arról győződve, hogy értünk a tőzsdéhez.

Miért éri meg a brókercégnek, hogy számlát nyitunk náluk? A brókercégek a tranzakciók jellegéből adódó jutalékokat számítanak fel, esetleg számlavezetési díjat, adatszolgáltatási díjat kérnek. Ez a szórakozásunk ára, azért fizetjük, hogy izgalomtól kipirult arccal figyelhessük a színes grafikonokat és mindenkinek elmeséljük, mekkora tőzsdecápák vagyunk.

A brókercég mérhetetlen tudását felhasználva tanácsokkal láthat el minket részvény tranzakciók lebonyolításához. Mivel ők is annyira látják előre a jövőt, mint mi (vagy bekötött szemű majmok ala Burton Malkiel, de erről majd később), ezért nagyjából ugyanannyi az esélye, hogy eltalálják mit kell megvásárolni, mint mi magunk.

Ráadásul, ha nyerünk egy brókercég által ajánlott tranzakción, nem a mi büszkeségünk, viszont ha vesztünk, a pénzt mi bukjuk el, a brókercég csak sajnálkozását fejezheti ki. Itt felmerül a más faszával veri a csalánt effektus: ti. a brokiknak teljesen mindegy, hogy nyerünk-e vagy veszítünk az adott tanácsából eredő tranzakción, őt csak az érdekli, hogy minél több tranzakciót bonyolítsunk és minél több, nagy árrésű fizetős szolgáltatást vegyünk igénybe, mert így biztos profitra tehet szert.

További hátrány, hogy minden vakon követett ajánlat után egyre kevésbé érezhetjük magunkat igazi tőzsdecápának, csökkenő hitelességgel tudunk csak felvágni hódításaink előtt és a fallabda klubban.

Mindezek miatt a brókercégek véleményem szerint semmi másra nem jók, mint hogy olcsón biztosítsák szórakozásunkat, pontosan és gyorsan hajtsák végre a megbízásainkat és információt szolgáltassanak a piacokról, ahol pénzünket elverni szeretnénk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdetipp.blog.hu/api/trackback/id/tr462374072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása