HTML

Alfa tőzsdés blogja

Játékszabály és használati útmutató a tőzsde nevű játékhoz, hogy hosszú távon is szórakoztató maradjon (és a pénz se ússzon el) avagy hogyan kereskedjünk, hogy sokat nevessünk.

A nyerő tőzsdés szisztémája

2010.11.23. 13:06 α

A squash klubban hallottam ezt-azt arról, hogy emberek milyen elfajzott módszereket használnak a tőzsdei kereskedéshez, ebből nyújtanék egy kis ízelítőt:

Armandó és Géza a technikai elemzők

Armandó pizzafutár és ráérő idejében technikai elemzéssel foglalkozik. Armandó szerint az árfolyamban minden szükséges információ benne van egy részvényről és az árak trendben mozognak. A technikai elemzésnek a veleje a színes görbék és az árfolyamgrafikonban kialakult alakzatok értelmezése a jövőbeli árfolyammozgás megállapítása végett.

A színes görbék az árfolyamból számíthatók és technikai indikátornak nevezik. Felsorolok párat, amit Armandó említett, de ennél sokkal több van természetesen:

  • exponenciális mozgóátlag (EMA)
  • egyszerű mozgóátlag (MA)
  • mozgóátlagok konvergenciája/divergenciája (MACD)
  • relatív erő index (RSI)
  • átlagos valós tartomány (ATR)
  • változási ráta (ROC)

A színes vonalakon kívül Armandó másik kedvenc területe az árfolyamgrafikonokra történő rajzolás Paintben, dadaista stílusban. Általában hasonló motívumokkal ékesíti ezeket, melyek közül pár a következő nevet viseli: füles csésze, felfordított füles csésze, fej-váll, dupla-alj, ék, zászló stb. Ahol Armandó úgy gondolja, hogy füles csésze van, oda jól berajzol egyet.

Mint látható ez a módszer eléggé szubjektív, hiszen Armandó mellett Géza a kiöregedett boxedző is a technikában utazik, de nem mindig értenek egyet abban, hogy hol van az a csésze, hol a füle és hogy lefele vagy felfele fordul. Ez parázs vitát szokott gerjeszteni.

Hogy ne szomorítsunk el mindenkit a technikai elemzésről itt egy cikk, amely szerint van értelme:

http://www.springerlink.com/content/v132w60428565042/

Itt pedig egy szépen megrajzolt csésze látható:

 

 

 

 

 

 

 

 

Megfontolt Tóni a fundamentális elemző

A fundamentális elemző, mint a megfontolt Tóni más módszereket alkalmaz. Ő úgy gondolja, hogy a társaságok pénzügyi mutatói, könyvei, osztaléka alapján árazza be a részvényeket. Tóni szerint az árak nem tükrözik az összes fellelhető információt az adott vállalatról, ezért a saját árazási modellje van. Ha az általa meghatározott árnál olcsóbban tud venni, akkor vesz és addig vár, amíg el nem éri az általa fairnek tartott árat. "Ki kell várni! Warren Buffett is fundás, azt' mennyi lóvéja van már...". Ezt szokta mondogatni az öltözőben, ha megkérdezik tőle, miért tartja még mindig a humetet 90%-os bukóban.

A fundások alapvetően hosszú távra rendezkednek be.

Mindkét módszer alkalmazható fenntartásokkal, a szubjektív tényezők kiküszöbölésével. A legfontosabb úgyis a stop-loss, de erről majd később.

Egy oktatóvideó (angolul) a témában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdetipp.blog.hu/api/trackback/id/tr792467767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása